18 mei 2023

Komkommer gezond!

Nu het lenteweer zich toch echt laat zien, neemt de populariteit van komkommer alleen maar toe. Logisch aangezien het een verfrissende groente is en volop gebruikt wordt in salades, als bijgerecht of als tussendoortje.
Waar komt komkommer vandaan?
 
Komkommer is een vruchtgroente en hoort bij de familie van de meloen en courgette. In Nederland zijn komkommers het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen in de warme maanden vooral van Nederlandse bodem. Verder worden ze geteeld in Spanje en andere Zuid-Europese landen. 
 
Is komkommer gezond?
 
Naast dat komkommer lekker en verfrissend is, is komkommer ook zeker erg gezond. Komkommer bestaat voor 95% uit water en bevat weinig kilocalorieën. 100 gram komkommer bevat slechts 14 kcal. Bovendien kent komkommer de volgende gunstige effecten:
 
  • Komkommer is rijk aan vezels, zeker als je het eet met schilletje. Dit is goed voor je darmen.
  • Het bevat veel vitamine C, kalium en magnesium, zeker als je het eet met schilletje. 
  • Komkommer hydrateert je lichaam door de hoeveelheid vocht dat het bevat en voert gifstoffen af in je lichaam.
  • Het helpt het op peil houden van de bloeddruk en verlaagt het risico op hartziekten.
 
Hoe komkommer eten?
 
De meeste vezels, vitamines en mineralen zitten vlak onder de schil. Daardoor is komkommer met schil vele malen gezonder dan een geschilde komkommer. Bovendien is het dan sappiger. Meestal wordt komkommer rauw gegeten. De groente is ook geschikt om gestoofd, gebakken of gekookt te eten.
 
Hoe komkommer bewaren?
 
Komkommer kan het beste buiten de koelkast worden bewaard. Dan blijft het 3 tot 7 dagen goed. Bewaar je de komkommer in de koelkast dan wordt het zacht door de kou en kun je het slechts 2 dagen bewaren. Vaak zijn komkommers in folie verpakt. Dit is ter voorkoming van uitdroging.