27 juli 2023

Zomerbonbons!

Laat je in de zomer verwennen door het ultieme zomerfruit. Frambozen, of beter zomerbonbons, zo lekker zijn ze! Gezond zijn ze ook, dus genieten kan zonder schuldgevoel. Deze week frambozen nader uitgelicht!
Frambozen
Frambozen hebben een specifieke zoete smaak en zijn, afhankelijk van het ras lichtrood tot donkerrood van kleur. Er zijn ook rassen met een geelgekleurde vrucht, die zul je echter niet heel vaak aantreffen. Geelgekleurde frambozen hebben wel een iets andere zoetheid.

Frambozen telen
Frambozen zijn familie van de braam. Een frambozenstruik behoort daarmee tot de rozenfamilie. Zowel de vrucht als de bladeren van frambozen worden voor consumptie gebruikt.

Frambozen groeien goed in een gematigd klimaat en komen daardoor veel voor. Frambozen van Hollandse komaf zijn dus het lekkerste, verkrijgbaar van juni tot en met september.

Frambozen gezond
Frambozen bevatten veel vezels. Het meeste in vergelijking met ander rood fruit. Bovendien staan ze in de top 3 van de fruitsoorten met de meeste vezels. Vezels bevorderen de darmwerking en dragen op deze manier bij aan een goede gezondheid. Daarnaast reinigen frambozen de darmen en remmen ze alle bacteriën die ziekten kunnen verwekken, met andere woorden frambozen werken antibacterieel.

Frambozen bevatten de fytonutriënt ellaginezuur, een zuur dat behoort tot de sterkere antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor beschadiging van lichaamscellen en DNA, waardoor ernstige ziekten kunnen ontstaan, zoals kanker.

Vitamines frambozen
Qua vitamines zijn frambozen vooral rijk aan vitamine C en E.

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede weerstand. Bovendien is het nodig voor de aanmaak van bindweefsel en de opname van ijzer.

Vitamine E draagt bij aan de stofwisseling van lichaamscellen. Zowel vitamine C als vitamine E leveren een belangrijke bijdrage aan de bescherming van cellen en weefsels.

Weinig caloriën
Ook als je graag wat gewicht kwijt wilt, kun je frambozen eten zonder schuldgevoel. Doordat frambozen voor een heel groot gedeelte uit water bestaan, bevatten ze weinig calorieën.