1 februari 2024

Bosbaden

Het is nog geen lente, maar toch kun je voelen, zien en ruiken dat het er aan komt. Na de koude en verregende dagen zijn we er ook weer aan toe om naar buiten te gaan. De frisse lucht opsnuiven, de langzaam ontwakende natuur bekijken en de voorzichtige zonnestralen op je huid voelen.
Gelukkig hoeven we niet te wachten op de lente en kunnen we direct de deur uitstappen om te genieten. En om aan je gezondheid te werken, want een wandeling waarbij je zintuigen worden blootgesteld aan de bosatmosfeer blijkt een vorm van natuurtherapie te zijn: bosbaden.

Dit bosbaden is in de jaren 80 in Japan ontstaan en werd geïntroduceerd als een vorm van recreatief wandelen in de boslucht, vaak in combinatie met ademyoga, mindfulness of meditatie. Het is hierbij belangrijk om zo langzaam mogelijk en zonder doel door het bos te wandelen.

In Nederland wint het bosbaden steeds meer populariteit, maar voor de onderzoeken naar het gezondheidsaspect moeten we echt naar Japan. Diverse studies daar hebben aangetoond dat bosbaden kan zorgen voor herstel van de psychologische en fysieke gezondheid van de mens. Voorbeelden van gemeten effecten zijn verlaging van de hartslag en bloeddruk en het effectief verminderen van depressie, angst en agressie.

Dus maak die wandeling, leeg je hoofd en vul je longen.
 

 Volg op facebook en instagram:
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoevooriedereen (openbaar)
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoe (prive)
- https://www.facebook.com/gezondzondergedoepagina
- https://www.instagram.com/ilona.gezondzondergedoe