4 januari 2024

Goede (eet)voornemen voor 2024

Een gelukkig en gezond 2024 voor iedereen! Begin jij het nieuwe jaar ook met goede voornemens? Misschien wel door gezonder te eten of juist af te vallen? Let dan vooral op voldoende eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, minder suiker en minder of geen gluten. Deze blog gaat over eiwitten.
Wat doen eiwitten?
Eiwitten zijn de bouwstoffen in je lichaam en zorgen voor de aanmaak van spieren en organen, pezen, huid en weefsel. Ook zorgen eiwitten voor de aanmaak van hormonen, enzymen en neurotransmitters, deze stoffen zijn alle drie belangrijk voor het functioneren van je lichaam.

De bouwstoffen van je lichaam komen eigenlijk niet uit eiwitten, maar uit animozuren. Je lichaam breekt eiwitten namelijk af tot animozuren.

Animozuren
Je lichaam heeft 22 verschillende animozuren nodig om de juiste bouwstoffen te creëren en goed te kunnen functioneren. Negen animozuren zijn essentieel, je lichaam kan deze niet zelf aanmaken en haalt deze uit je voeding. Van drie animozuren maakt je lichaam niet voldoende en is aanvulling vanuit je voedsel noodzakelijk, dit zijn semi-essentiële animozuren. De overige animozuren maakt je lichaam zelf aan. Ze komen wel uit je voedsel, maar zijn dus niet essentieel voor het aanmaken van bouwstoffen.

Eiwitten in je voeding
Door gezond en gevarieerd te eten krijg je voldoende eiwitten binnen voor de inname van essentiële en semi-essentiële animozuren, mits je lichaam geen tekort heeft. In dat laatste geval is aanvulling met suppletie nodig.

Veel plantaardige eiwitten zitten in: brood, zilvervliesrijst, pasta van spelt, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Veel dierlijke eiwitten zitten in: eieren, gevogelte, met name kip, vlees, vis, volle melkproducten en kaas.

Broodmixen Gezond zonder Gedoe
Heb jij al gezien dat de shop online is en je hier ook broodmixen kunt kopen? Probeer ze eens. Deze broodjes zijn voedzaam en rijk van smaak, bevatten veel eiwitten en vezels en zijn zonder toegevoegde suikers gluten. Ideaal voor een gezonde leefstijl of om af te vallen!

Volg op facebook en instagram:
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoevooriedereen (openbaar)
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoe (prive)
- https://www.facebook.com/gezondzondergedoepagina
- https://www.instagram.com/ilona.gezondzondergedoe