12 oktober 2023

Het is tijd om los te gaan laten

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, is de herfst een heerlijk jaargetijde om eropuit te gaan. De bladeren die in de lente en zomer zo mooi groen waren, krijgen nu langzaam een prachtige rode, oranje of gele kleur. Een teken dat het loslaatproces in de natuur begonnen is.
Het loslaten van de bladeren is een noodzakelijk proces voor de bomen om de koude winter te overleven. Ze halen het bladgroen uit de bladeren om energie te besparen. Vervolgens laten ze de bladeren vallen om zich te beschermen tegen uitdroging. De natuur heeft dus een manier gevonden om de koude dagen door te komen. Wij als mensen kunnen natuurlijk geen bladeren laten vallen, maar loslaten zou bij ons ook een noodzakelijk proces moeten zijn. Tijdens de herfst en winter keren we al snel wat meer in onszelf waardoor we dus ook meer in ons hoofd gaan zitten. Des te belangrijker is het om bepaalde dingen los te laten: vastzittende vooroordelen, negatieve overtuigingen en andere remmende gedachten en gevoelens over onszelf én over anderen. Want van piekeren voelt niemand zich beter. 

Om je te helpen bij dit loslaatproces heb ik een creatieve oefening voor je. Pak een wit A3-papier en enkele kleurpotloden. Daarnaast heb je ook geel, rood en oranje A4-papier nodig, inclusief schaar en lijm. Teken op het A3-papier de stam van een boom met diverse kale takken. Zorg hierbij dat de boom in de lengte het papier vult, maar dat ernaast nog wel lege ruimte is. Is de boom af, dan pak je de gekleurde vellen papier erbij. Hierop teken je diverse bladeren die je vervolgens uitknipt. Schrijf op elk blad iets dat je graag los wilt laten. Vervolgens plaats je de bladeren zo, dat het net lijkt alsof ze van de takken vallen. Hierbij kun je je intuïtie volgen of je kiest bewust een plek, waarbij geldt: hoe verder van de takken hoe meer je bereid bent los te laten. Plak de bladeren daar vast en hang de boom ergens in huis waar je regelmatig komt. Net als de bomen ben jij ook aan je loslaatproces begonnen.