24 augustus 2023

Gezondheidsvoordelen komkommer

Twee weken geleden heb ik jullie beloofd om de gezondheidsvoordelen van komkommer te laten weten. Hierbij! En hebben jullie de komkommersalade al gemaakt?
Wat is komkommer?

Komkommer is een vruchtgroente en hoort bij de familie van de meloen en courgette.

Komkommer afkomstig uit Nederland is het lekkerste. Deze groeien meestal in kassen. Komkommer geïmporteerd uit Spanje of andere Zuid-Europese landen is vaak in folie verpakt. Dit is ter voorkoming van uitdroging.

Het nut van komkommer

Naast dat komkommer lekker is, zijn er diverse gezondheidsvoordelen te benoemen.

Weinig calorieën
Komkommer bestaat voor 95% uit water en bevat weinig kilocalorieën. 100 gram komkommer bevat slechts 14 kcal. Dat is niet het enige nut van komkommer.

Andere gezondheidsvoordelen van komkommer zijn:

- Komkommer is rijk aan vezels.
- Komkommer bevat vitamine C.
- Komkommer is rijk aan kalium
- Komkommer bevat magnesium.
- Komkommer hydrateert je lichaam.
- Komkommer voert gifstoffen af.
- Komkommer helpt op peil houden bloeddruk.
- Komkommer verlaagt het risico op hartziekten.
- Komkommer verlaagt het risico op darmkanker.

Reden genoeg dus om te genieten van de frisse komkommer. Doorgaans eten we komkommer rauw. De groente is ook geschikt om gestoofd, gebakken of gekookt te eten.

Gebruik komkommer

Een komkommer kan met en zonder schil worden gegeten. De meeste voedingsstoffen zitten vlak onder de schil. Daardoor is komkommer met schil vele malen gezonder dan een geschilde komkommer. Komkommer met schil moet wel worden gewassen voor gebruik. Komkommer dat buiten de koelkast wordt bewaard is 3 tot 7 dagen goed.