11 januari 2024

Geef eens een compliment!

Afgelopen kerst heb ik een heel leuk concept leren kennen. Tijdens een kerstdiner kregen wij bezoek van een complimentenmaker.
Deze dame vroeg aan iedereen persoonlijk of ze een kaartje mocht schrijven, wilde vervolgens de voornaam weten en observeerde daarna vanaf een afstandje de persoon in kwestie. Het resultaat: iedereen kreeg een kaartje vol persoonlijke complimenten.

Je kunt je wel voorstellen dat iedereen met een goed gevoel naar huis ging. Zelfs de mensen die normaal gesproken niet weten wat ze moeten doen met een compliment, accepteerden deze mooie, machtige woorden. En dat is ook precies wat complimenten zijn: krachtige woorden die een persoon op waarde inschatten. Door de aandacht te leggen op het positieve in iemand, wordt er dopamine aangemaakt in de hersenen. Deze hormonen zorgen voor het zogenaamde geluksgevoel. 

En hoe leuk is het, dat je dit geluksgevoel aan anderen cadeau kunt doen! Gewoon, door iemand een compliment te geven. Probeer het maar eens. Neem iemand in gedachten die je graag een compliment wilt geven. Pak een pen en papier en schrijf in enkele woorden op wat je zo mooi aan deze persoon vindt. Is de persoon bijvoorbeeld zorgzaam, altijd vrolijk, humoristisch, mooi, creatief et cetera… Kies vanuit die steekwoorden jouw favoriete en beschrijf waarom je dit vindt. Het hoeft geen epistel te worden, vaak zijn een paar woordenal voldoende. Als je maar vanuit je hart schrijft. En durf je het aan, dan kun je deze woorden overnemen op een leuk kaartje dat je persoonlijk afgeeft of op de post doet. Je tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de ander. 

Een heerlijk begin van het nieuwe jaar toch?

Volg op facebook en instagram:
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoevooriedereen (openbaar)
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoe (prive)
- https://www.facebook.com/gezondzondergedoepagina
- https://www.instagram.com/ilona.gezondzondergedoe