9 november 2023

Help kinderen de feestdagen door

Nog even en Sinterklaas is weer in het land. Een spannende tijd voor kinderen waarbij ze veel te horen krijgen over de beste man, overladen worden met cadeaus die ze in hun schoen vinden en waarbij sommigen misschien zelfs in de fase van het niet meer geloven zitten (of toch wel?). Kortom, veel kinderhoofdjes draaien overuren de komende tijd. Hieronder vijf tips om ze te helpen wat meer te ontspannen.
1. Ga de natuur in
Misschien denk je er liever niet aan met al die regen en wind, maar ga in deze periode juist zoveel mogelijk naar buiten met ze. Tijdens een boswandeling zijn ze afgeleid en helpt de frisse lucht om te ontspannen. Of waai lekker uit aan het strand, de stress waait zo bij ze weg. Maar ook een bezoekje aan de speeltuin in de buurt kan de nodige afleiding geven. Laat ze vooral goed bewegen!

2. Schud alles los
Over bewegen gesprokken, soms is het heerlijk om alle zorgen even uit je lichaam te schudden. Daarnaast krijg je van deze oefening de slappe lach, dus zeer geschikt wanneer je kind sneller boos is. Doe deze oefening samen: ga ontspannen tegenover elkaar staan, voeten iets uit elkaar. Laat de armen los langs het lichaam hangen. Begin voorzichtig wat te veren met de benen. Schud steeds wat meer en neem de armen ook mee. Maak er (een grappig) geluid bij en grote kans dat jullie beginnen te lachen.

3. Ga bellenblazen
Bellenblazen is niet iets waar je in deze tijd van het jaar snel aan zou denken, maar ook deze activiteit draagt bij aan de ontspanning. Want wat moet je doen om zoveel mogelijk bellen in één keer te blazen? Diep inademen! En doordat je daarna langzaam uitblaast, zodat de bellen niet meteen kapot gaan, ben je onbewust met een ontspanningsoefening bezig.

4. Ontspannen slapen
Is je kind nog druk in het hoofd en kan het daardoor de slaap niet bevatten, denk dan aan deze ontspanningsoefening. Leg je kind in bed en laat het eerst zoveel mogelijk spieren aanspannen. Daarna mag het kind ontspannen en de ogen dichtdoen. Leg je handen op de voeten en zeg: ‘Voel hoe je voeten ontspannen en zwaarder worden’. Vervolgens leg je de handen op de benen en zeg: ‘Voel hoe je benen wegzakken in het matras’. Zo ga je het hele lichaam af. Eindig bij het hoofd en strijk zachtjes met je vingers door het haar. Herhaal indien nodig.

5. Minimassage 
Neem de hand van je kind in je eigen hand, en zorg dat de handpalm naar boven ligt. Masseer zachtjes met je duim de handpalm en draai hierbij kleine rondjes. Doe hetzelfde ook met de handrug. Pak daarna één voor één de vingers en knijp er zachtjes in, beginnend bij het onderste vingerkootje en verplaats steeds een stukje dichter naar de nagel toe. Hou de hand van je kind daarna tussen twee handen in en laat met een schuivende beweging de hand los. Pak daarna de andere handen doe hetzelfde. Deze techniek kun je grotendeels ook toepassen op de voeten van je kind.