14 december 2023

Specerij met warmte

De winter kenmerkt zich door gerechten met kaneel, een specerij met een typisch warme smaak.
Wat is kaneel
Kaneel is een specerij dat wordt verkregen uit de binnenste bast van boomsoorten van de Cinnamomum. De bast wordt opgerold en gedroogd, waaruit de bekende kaneelstokjes ontstaan. De bast die niet kan worden gerold, wordt vermalen tot kaneelpoeder. 
 
Soorten kaneel
Kaneel komt van oorsprong uit Ceylon, het huidige Sri Lanka en China. En daar zit dan ook gelijk het verschil tussen de twee basissoorten. Ceylon Cinnamon, de kaneel afkomstig uit Ceylon, is subtiel, zoet en zacht van smaakt. Cassia Cinnamon, de kaneel afkomstig uit China is daarentegen meer houtachtig, bitter en scherper van smaak. Welke kaneelsoort je ook kiest, de gezondheidsvoordelen zijn hetzelfde.
 
Kaneel werkt ontstekingsremmend
Kaneel bevat in verhouding veel antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen cel schade door vrije radicalen. Ze herstellen beschadigde cellen en activeren enzymen die de cellen beschermen. 
 
Een van de antioxidanten uit kaneel zijn polyfenolen. Deze hebben een ontstekingsremmend effect. En dat is goed nieuws voor mensen met bijvoorbeeld reuma en artrose, gebruik van kaneel kan hun klachten verminderen. 
 
Kaneel reguleert de bloedsuikerspiegel
Net zoals insuline kan kaneel de bloedsuikerspiegel verlagen. Kaneel bevat namelijk een stof die veel lijkt op lichaamseigen insuline. Daardoor draagt het bij aan een langzame opname van koolhydraten met als effect dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Goed nieuwe voor iedereen en niet alleen voor mensen met diabetes type 2.

Broodmixen Gezond zonder Gedoe
De warmte van kaneel komt ook terug in de broodmixen van Gezond zonder Gedoe, in alle broden is een klein vleugje kaneel toegevoegd voor een optimale smaak. Probeer ze eens. Je kunt ze vinden via de shop waar ook andere producten van Gezond zonder Gedoe verkrijgbaar zijn.