8 februari 2024

Wat is katoenzaadolie?

Van de week keek ik op het etiket van een product toen ik zag dat er katoenzaadolie bij de ingrediëntenlijst stond. Ik vroeg me af wat dit was en zal hier mijn blog over schrijven.
Katoenzaadolie komt van de plantensoorten Gossypium barbadese, Gossypium hirsutum en Gossypium herbaceum. De olie wordt vooral gebruikt in voedingsmiddelen en voor huidverzorgingsproducten.

Wat is katoenzaadolie?
Katoenzaadolie is olie gewonnen uit de zaden van de katoenplant, Gossypium barbadese, Gossypium hirsutum en Gossypium herbaceum. Deze planten worden geteeld in de tropische en subtropische gebieden van Afrika, Australië, Azië, en Noord-Amerika. Katoenzaadolie wordt ook wel katoenolie of cotton seed oil genoemd en is een plantaardige olie.

Waaruit bestaat katoenzaadolie?
Katoenzaadolie is een bron van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het heeft zowel omega 3, omega 6 als omega 9 in zich. Bovendien bevat het veel vitamine E.

Katoenzaadolie voor voeding
Katoenzaadolie wordt gebruikt om te zorgen dat ingrediënten niet aan elkaar klonteren. Hierdoor wordt het gebruikt bij bijvoorbeeld gedroogde vruchten die in een mix van granen zijn verwerkt, chips, aardappelschijfjes/frites, Oosterse gerechten en slagroom(toppings). Tevens wordt het gebruikt om de houdbaarheid van producten te vergroten zoals bijvoorbeeld gebak(glazuur), saladedressings en mayonaise.

Katoenzaadolie voor de huid
De basiselementen van katoenzaadolie zorgen ervoor dat het gunstig is voor de huid, waardoor die olie in veel huidverzorgingsproducten wordt toegepast. Vitamine E bestrijdt vroegtijdige huidveroudering. De vetzuren werken ontstekingsremmend en geven de huid rust en stabiliteit.

De katoenzaadolie is bovendien een fijne olie voor de huid dat niet vettig aanvoelt. De omega-vetzuren hebben dan ook geen invloed op de vettigheid van het product. Wel zorgen juist deze vetzuren ervoor dat de huid minder snel uitdroogt.

Broodmixen Gezond zonder Gedoe
Heb jij al gezien dat de shop online is op deze site en je hier ook broodmixen kunt kopen? Probeer ze eens. Deze broodjes zijn voedzaam en rijk van smaak, bevatten veel eiwitten en vezels en zijn zonder toegevoegde suikers en glutenvrij. Ideaal voor een gezonde leefstijl of om af te vallen!

Volg op facebook:
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoevooriedereen (openbaar)
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoe (prive)
- https://www.facebook.com/gezondzondergedoepagina
- https://www.instagram.com/ilona.gezondzondergedoe