25 mei 2023

Lenterituelen

Het is lente! De dagen lengen, de temperaturen worden weer aangenamer en er is meer reuring op straat waar te nemen. Het is de tijd dat alles en iedereen ontwaakt, niet alleen de natuur maar ook wij mensen. We worden weer actiever, gaan er op uit en de zon zorgt voor een vrolijke lach op ons gezicht. De lente leent zich uitstekend voor rituelen om je te helpen ontwaken. Bijvoorbeeld deze drie rituelen:
Lenteschoonmaak
Geen onbekend begrip natuurlijk en al jaren vaste prik in veel huishoudens. Vroeger, toen huizen nog verwarmd werden door haarden en kolenkachels, was de grote schoonmaak vooral onderdeel van het luchten van het huis. De lente is het ideale moment om alles open te zetten én te poetsen. Maar de lenteschoonmaak doet ook meer. Want hoe fijn is dat gevoel nadat je alles schoongemaakt en opgeruimd hebt. Niet alleen je huis knapt er van op, ook jij! Je hoofd is leeg, je huis ruikt fris en je kunt er voorlopig weer tegenaan.

Groei en bloei
De lente staat ook voor groei. In de natuur is dit duidelijk waar te nemen door alle prachtige bloemen die nu het zonlicht zien. Maar ook jij kunt groeien. Wellicht kan dit ritueel je er een beetje bij helpen. Ga op zoek naar zaadjes van jouw lievelingsbloem. Kies een mooie pot uit of creëer een plekje in de tuin waar jouw bloem goed zichtbaar kan groeien. Neem, voordat je ze in de aarde laat vallen, de zaadjes in je hand, doe ‘m dicht en sluit je ogen. Denk aan wat jij dit jaar wilt bereiken, waar je zelf in wilt groeien. Het mag iets groots zijn, maar denk vooral ook aan de kleine dingen zoals vaker rust pakken of eindelijk met die (nieuwe) hobby starten. Stop daarna de zaadjes in de grond en geef ze een beetje water, zodat hun groeiproces direct kan beginnen. Net als die van jezelf.

Maak contact met de natuur
Eén van mijn favoriete rituelen in de lente is het contact maken met de natuur. Of eigenlijk het vernieuwen van het contact, want we komen allemaal uit een soort van winterslaap. Op een van de eerste zachte lentedagen ga ik dan ook graag op pad in de natuur en neem dan alles in mij op. De geur van de bomen, het geritsel van de bladeren, de vogels die vrolijk hun liedjes weer laten horen. En kom ik langs een grasperk, dan vind ik het heerlijk om er op blote voeten op te lopen. Meestal blijf ik dan ook even staan, sluit ik mijn ogen en probeer ik een momentje te aarden. De grond onder mij echt te voelen. Zo’n lentewandeling is een fantastische manier om al je zintuigen weer op scherp te zetten.