23 mei 2024

Creëer een nieuwe wereld

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het zo nu en dan heerlijk om te dwalen, af te dwalen en soms zelfs te verdwalen in een nieuwe wereld. Een wereld helemaal alleen voor mij waarin alles op een rijtje gezet kan worden en ik mij veilig voel.
Voordat ik zo’n wereld induik, kijk ik voor inspiratie altijd eerst de Zakatlas van de Belevingswereld in, van Jean Klare en Louise van Swaaij. Dit is een klein boekje met allemaal landkaarten, die op het oog eruit zien zoals we gewend zijn. 

Het is zelfs qua vorm een beetje vergelijkbaar met onze huidige wereld. Maar als je goed kijkt, bestaat deze wereld niet uit de bekende landschappen en plaatsen. Je ziet er welzeeën van mogelijkheden, veilige havens en landschappen vol intuïtie en zelfvertrouwen. De namen van plaatsen, rivieren of gebergten uit deze atlas hebben betrekking op ons alledaagse doen en laten, denken en voelen.

En het leuke is, je kunt zelf op deze manier jouw eigen wereld maken zodat je er daarna in rond kunt dwalen. Jouw fantasie en jouw werkelijkheid komen hiermee samen in 1 werelddeel. 

Bedenk van tevoren welke wereld je wilt scheppen. Ga je voor een wereld van Liefde, met bergen vol Hartstocht en meren vol Begeerte of wellicht past een wereld van Herstel meer bij je momenteel, met pieken van Onrust en Kwakkelende vennetjes. Verzamel voor deze werelden zoveel mogelijk termen die op jou van toepassing zijn. Teken vervolgens een (ei)land met potlood of kijk of je ergens een afbeelding kunt vinden van een wereld (zonder tekst). Bedenk welke term je precies waar wilt hebben (is het een stad, een rivier of misschien wel een vulkaan) en teken/schrijf het er in. 

Zo kun jij uiteindelijk ook heerlijk dwalen, afdwalen én verdwalen in je eigen wereld.