18 april 2024

Het nut van oplosbare vezels

Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het reguleren van de stoelgang. Bovendien kunnen ze helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het handhaven van een gezond gewicht door een langdurig verzadigd gevoel te geven.
Twee soorten
Natuurlijke vezels kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorie├źn: oplosbare en onoplosbare vezels. Beide soorten vezels zijn belangrijk voor een evenwichtige voeding en een gezonde spijsvertering. Het is aanbevolen om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels om de voordelen voor de gezondheid te maximaliseren.

Oplosbare vezels
Deze vezels lossen op in water en vormen een gelachtige substantie in de darmen. Ze helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte door galzuren te binden en uit het lichaam te verwijderen, waardoor het lichaam cholesterol uit de bloedbaan moet halen om nieuwe galzuren te produceren.

Voedingsmiddelen met oplosbare vezels
Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels zijn haver, bonen, erwten, appels en citrusvruchten.

Onoplosbare vezels
In tegenstelling tot oplosbare vezels lossen deze vezels niet op in water en blijven ze grotendeels onveranderd tijdens de spijsvertering. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering door bulk toe te voegen aan de ontlasting, wat de stoelgang vergemakkelijkt en constipatie voorkomt.

Voedingsmiddelen met onoplosbare vezels
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan onoplosbare vezels zijn volkoren producten, groenten, fruit met schil en noten.

10% korting op broodmixen van Gezond zonder gedoe
Heb jij al gezien dat de broodmixen ook rijk zijn aan vezels? Probeer ze eens. Deze broodjes zijn voedzaam en rijk van smaak, zijn zonder toegevoegde suikers, gluten en e-nummers! Ideaal voor een gezonde leefstijl of om af te vallen! Deze week 10% op de broodmixen, ga naar ede shop!

Volg op facebook:
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoevooriedereen (openbaar)
- https://www.facebook.com/groups/gezondzondergedoe (prive)
- https://www.facebook.com/gezondzondergedoepagina
- https://www.instagram.com/ilona.gezondzondergedoe