5 oktober 2023

Scherp en pittig

Radijsjes zijn vooral populair in salades en bijgerechten of als gezond tussendoortje. Gezond zijn ze zeker!
Radijs is scherp en pittig van smaak en in vele soorten te vinden. Overeenkomst: Ze zijn allen wit vanbinnen. De kleur van de schil kan variëren van lichtroze, felroze, roodachtig, paars, geel tot zelfs tweekleurig. Naast de bekende bolvormige knollen, zijn er ook ovale varianten of puntvormige radijsjes te vinden.
 
De smaak is afhankelijk van de teelt. Radijsjes die buiten worden geteeld, hebben langer de tijd om te groeien en bevatten daardoor meer mosterdolie. Dit komt tot uiting in een pittiger, scherper smaak. 
 
De radijs komt van de plant Raphanus sativus var. Deze plant is eenvoudig te kweken waardoor radijs over de hele wereld wordt verbouwd. In Nederland wordt radijs uit de buitenteelt geoogst vanaf het late voorjaar tot het einde van de herfst.
 
Radijs eten zonder zorgen
Radijs is gezond en bevat weinig calorieën en koolhydraten. Daardoor kun je zonder zorgen radijsjes eten en zijn ze geschikt als 'snack' tussendoor.
 
Wat maakt radijs gezond? Radijsjes bevatten veel vitamine C en K. Vitamine C draagt bij aan het behoud van een goede weerstand, Vitamine K speelt een grote rol bij de bloedstolling en de aanmaak van botten. In kleinere hoeveelheden komen in radijs diverse B-vitamines voor. De mosterdolie uit radijs is een gezonde plantenstof voor consumptie. Bovendien bevatten radijsjes ijzer, kalium en koper. Radijs is rijk aan vezels en dat komt je darmflora ten goede. Kortom een gezonde groente om van te genieten!

Volg Gezond Zonder Gedoe op Instagram: ilona.gezondzondergedoe