13 juli 2023

Top 5 meest geliefde soorten steenfruit in de zomer

Twee weken geleden heb ik geschreven over de top 5 meest geliefde soorten zacht zomerfruit. In de categorie zomerfruit is er ook steenfruit. Ook dit fruit hoort echt bij het seizoen. Het groeit nu spontaan met de beste smaak. Benieuwd naar de top 5 meest geliefde soorten steenfruit in de zomer? Lees dan verder!
Wat is steenfruit?

Tot de categorie zomerfruit behoren zachte fruitsoorten en steenfruit dat van nature specifiek in de zomer rijp is.  Steenfruit heeft een zacht eetbaar velletje. Binnenin zit een grote steenachtige pit dat, als het vrucht rijp is, makkelijk loslaat. Abrikozen, kersen, nectarines, perziken en pruimen zijn typische steenvruchten die in Nederland in de zomer veel worden gegeten. In de zomer hebben ze de meeste vitamines en mineralen en zijn vol van smaak.

Abrikozen

Abrikozen behoren tot het steenfruit. Ze komen uit Frankrijk en Griekenland en zijn van juli tot en met september vers verkrijgbaar. Een rijpe abrikoos herken je door er simpelweg zachtjes in te knijpen. Wanneer de abrikoos zacht is, is deze rijp. Abrikozen kun je zowel vers als gedroogd eten.

Kersen

Kersen behoren tot het steenfruit. Het seizoen voor kersverse Hollandse kersen is heel kort. Ze zijn alleen in juni en juli verkrijgbaar. Geniet er dan ook volop van als het kan!

Nectarines

Nectarines behoren tot het steenfruit. Ze zijn vanaf juni tot en met september volop verkrijgbaar uit eigen land. Nectarines bevatten weinig calorieën. Per 100 gram bevat een nectarine gemiddeld een derde minder calorieën dan ander (zomer)fruit.

Perziken

Perziken en wilde perziken behoren tot het steenfruit. Vanaf juni tot en met september is dit fruit volop verkrijgbaar en levert elke groenteman de vruchten uit eigen land. Perziken zijn, net als nectarines, vruchten met weinig calorieën. Per 100 gram bevat een perzik gemiddeld een derde minder calorieën dan ander (zomer)fruit.

Pruimen

Pruimen behoren tot het steenfruit. Pruimen zijn rijp in de nazomer. Het Nederlandse pruimenseizoen loopt van juli tot september. Er zijn veel verschillende soorten pruimen. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Pruimen smaken zoet, zoetzuur of aangenaam zuur. Net welk soort pruimen je hebt. Je kunt pruimen zowel vers als gedroogd eten.