25 april 2024

Terug naar het nu

Vorige week was op z’n zachtst gezegd chaotisch te noemen. Het was druk op het werk, er was een kind jarig waar ik veel voor moest regelen, ik had aardig wat afspraken buiten de deur en daarnaast waren er ook nog de wekelijkse huishoudelijke én ouderlijke taken… Kortom: het was behoorlijk hectisch!

Veel te doen dus in een veel te korte periode. 

Om een beetje orde te scheppen in deze chaos, is het heel belangrijk om op zulke momenten even terug te keren naar het nu. Dus niet te blijven hangen in het verleden of vooruit te kijken naar de toekomst. Maar even te aarden, stil te staan bij wat er NU gebeurt. En dat doe ik met een simpel trucje, dat een vriendin – ook moeder van twee – mij een tijdje terug heeft geleerd.

Merk je dat je teveel aan het ‘overdenken’ bent, sta dan direct stil of ga even rustig zitten. Sluit je ogen, luister aandachtig naar de geluiden om je heen en benoem er een paar. Open daarna je ogen, kijk om je heen en benoem enkele voorwerpen in je directe omgeving. Dat kan werkelijk van alles zijn. Sluit daarna weer je ogen en word je bewust van je lichaam. Beweeg vervolgens rustig met je handen en voeten. 

Door deze (mentale) handelingen kom je weer even terug in het moment. Grote kans dat je daarna alles in een beter perspectief kunt zien. Het heeft mij in ieder geval geholpen om de chaos in goede banen te leiden.