2 november 2023

Tijd voor stamppot

Het is herfst met de eerste echte storm die raast over het land. Herfstkou en een wisselvallig weerbeeld. Tijd voor stamppot, maar niet standaard met de traditionele aardappel.
Stamppot
Een stamppot is in Nederland en België een traditioneel gerecht. Het bestaat van oorsprong uit aardappelen en groenten en wordt steevast in de herfst en winter gegeten. We kennen onder meer hutspot, zuurkool, stamppot andijvie, preistamppot of boerenkool.

Snelle koolhydraten
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat aardappelen, alle aardappelproducten, witte rijst, witte pasta's en witbrood ontzettend veel snelle koolhydraten bevatten. En daarmee in je lichaam razendsnel als suiker worden omgezet.

Vervangen door...
Het is daarom ook belangrijk om deze snelle koolhydraten te vervangen. Zie hieronder een paar voorbeelden:
Aardappelen - Zoete aardappelen
Frites of gebakken aardappelen - Frites van zoete aardappelen, pastinaak, winterpeen, paprika of koolraap
Gewone pasta - Spelt volkoren pasta, pasta van boekweit, pasta van bruine rijst of volkorenpasta
Witte rijst - Zilvervliesrijst
Bami -  Noedels gemaakt van boekweit, noedels gemaakt van de Cognac-plant
Wraps -  Wraps gemaakt van maïs of omelet

Wennen
Is dit de eerste keer dat je snelle koolhydraten vervangt door minder snelle koolhydraten, doe dan eerst fifty-fifty. Maak bijvoorbeeld een stampot met de helft 'gewone' aardappel en de helft zoete aardappel. Zo kun jij en je gezin wennen aan de andere smaak.

Boerenkool met zoete aardappel
In mijn volgende blog verklap ik een recept van boerenkool met zoete aardappel dat hier thuis in de herfst en winter met regelmaat wordt gegeten. Coming Soon.

Meer weten over gezonde voeding en het aangaan van een andere leefstijl?
Lees mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond: https://www.eenvoudigsuikerbewust.nl/ 

Volg Gezond Zonder Gedoe op Instagram: ilona.gezondzondergedoe