29 juni 2023

Top 5 meest geliefde soorten zacht zomerfruit

Fruit dat echt bij het seizoen hoort, is vele malen lekkerder dan het fruit dat wordt gekweekt om aan de vraag te voldoen. Het groeit namelijk spontaan. Daardoor bevat het meer vitamines, mineralen en sap en is de smaak veel beter! Benieuwd naar de top 5 meest geliefde soorten zacht zomerfruit? Lees dan verder!
Tot de categorie zomerfruit behoren zachte fruitsoorten en steenfruit dat van nature specifiek in de zomer rijp is.  Aardbeien, bessen, bramen, frambozen en meloenen zijn typische fruitsoorten uit de zachte categorie die in Nederland in de zomer veel worden gegeten.

Aardbeien

Hollandse aardbeien zijn verkrijgbaar tussen mei en augustus. Aardbeien staan zevende op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Ze bevatten weinig fructose (fruitsuiker) en relatief weinig calorieën in vergelijking met andere fruitsoorten. Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt worden bewaard. Je kunt aardbeien in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren. Invriezen van aardbeien kan ook. Dan zijn ze 8 tot 12 maanden goed. Was de aardbeien eerst voordat je het kroontje verwijderd.

Bessen

Bessen zijn er in vele verschillende soorten en maten, Bijvoorbeeld bosbessen, rode bessen, witte bessen, blauwe bessen, kruisbessen of zwarte bessen. Alle soorten bessen zijn maar beperkt houdbaar. De meeste soorten bessen zijn verkrijgbaar tussen juni en augustus.

Frambozen

Frambozen zijn net bonbons, zo lekker zijn ze! Ze zijn wel heel erg kwetsbaar. Bewaar ze in de koelkast en leg ze plat tot gebruik. Je kunt frambozen afspoelen direct voor je ze eet. Je kan ze niet in water laten staan. Dan worden de frambozen zompig. Frambozen zijn verkrijgbaar van juni tot en met september.

Bramen

De smaak van bramen verschilt enorm, van heel zuur tot zoet. De smaak hangt af van het moment van plukken van de vrucht. Is de braam zuur? Dan is de vrucht iets te vroeg geplukt. Is de vrucht heerlijk zoet? Dan is de braam op precies het juiste moment geoogst. Goede bramen voelen zacht aan en zijn glanzend en donker van kleur. Bramen zijn verkrijgbaar van juli tot en met september.

Meloenen

Meloenen zijn er in vele soorten. Zoals:

  • Cantaloupe: Bleke buitenkant, soms met groene strepen. Stevig oranjeroze vruchtvlees.
  • Gallia meloen: Gelige buitenkant met beige structuur. Redelijk zacht, lichtgroen vruchtvlees.
  • Honing meloen: Gele buitenkant. Zacht vruchtvlees, bleek van kleur.
  • Watermeloen: Donkergroene buitenkant, soms met lichte strepen. Redelijk zacht. Vruchtvlees donkerroze van kleur.

Meloenen zijn het lekkerste en het beste als zij komen uit de buitenteelt. Met Hollandse meloenen is hiervan sprake in de maanden mei tot en met september.