3 augustus 2023

Hoe kom ik tot meer bewegen op een dag?

In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen dat het belangrijk is om voldoende te bewegen, zowel voor je mentale als fysieke gezondheid. Ook hebben we het in de eerste blog gehad over hoeveel je nou eigenlijk zou moeten bewegen en er staan wat praktische oefeningen om meer bewegen toe te passen in het dagelijks leven. Deze blog (en de daarop volgende) wil ik gebruiken om te kijken hoe we nu daadwerkelijk tot meer bewegen zouden kunnen komen.
Om te bekijken waar de winst te behalen valt om meer te bewegen is het goed om eerst inzichtelijk te maken hoeveel je nu eigenlijk beweegt. Zo kun je voor jezelf eens bekijken welke beweging je al hebt op een dag. Verdeel dit eens in verschillende dagdelen, de ochtend, de middag en de avond. Hierin kun je bijvoorbeeld kijken naar zaken als fietsen naar het werk, de hond uitlaten, huishoudelijke taken etc. Dit is de eerste belangrijke stap om tot meer beweging te komen.

Daarna ga je bekijken op welke manieren je meer zou kunnen bewegen binnen je normale patroon. Kun je de ronde met de hond een stukje groter maken? Kun je ergens de auto laten staan en vervangen door de fiets? Neem je vaak de lift of kun je misschien ook met de trap? En heb je een half uurtje over? Meedoen aan Nederland in beweging zorgt al voor een heleboel extra beweging en spierversterkende oefeningen.